WordPress CMS: acht veel gemaakte fouten!

WordPress CMS: acht veel gemaakte fouten!

Een van de meest gebruikte CMS systemen ter wereld is WordPress. Dit open source content management systeem is een gratis programma waarmee je eenvoudig een website, blog of webshop kunt bouwen en onderhouden. Door de enorme populariteit wereldwijd is de ontwikkeling van WordPress erg snel gegaan en de mogelijkheden en verkrijgbare plugins lijken dan ook eindeloos. Veel grote merken en bedrijven maken ondertussen ook gebruik van WordPress voor hun core website. Je hoeft voor het installeren en gebruiken van WordPress geen programmeertaal te kunnen schrijven, het is SEO-vriendelijk en gemakkelijk te beheren. Toch zijn er een paar fouten die veel beginners maken in WordPress. En om eerlijk te zijn, niet alleen door beginners! In deze blog leg ik je de acht meest gemaakte WordPress fouten uit.


Verkeerde hosting

Er zijn talloze manieren om een website te hosten, vaak ook nog zelfs gratis of tegen een zeer laag tarief. Toch raden we je aan om van te voren goed te kijken naar de mogelijk-heden van de hostingpartij en de specificaties van de hosting.

Om WordPress goed te kunnen laten functioneren raden we de volgende specificaties aan:

PHP ondersteuning 7.2 of hoger (voor een betere veiligheid)
MySQL versie 5.6 of hoger of MariaDB 10.1 of hoger
SSL/HTTPS ondersteuning 
Toegang tot de bronbestanden
Voldoende schijfruimte* en dataverkeer

*Het gemiddelde verbruik van een WordPress website hangt natuurlijk af van de hoeveelheid content (tekst, foto’s, plugins ed.) die je nodig hebt voor je website. 

  • WordPress basisinstallatie: 8,9 Mb (huidige versie)
  • Plugin-map (/wp-content/plugins): 50 Mb
  • Thema-map (/wp-content/themes): 25 Mb
  • Upload-map (/wp-content/uploads): 400 Mb
  • Database: 85 Mb

In de meeste gevallen heb je dus minimaal 750 Mb schijfruimte nodig. Vergeet niet dat de back-ups die je maakt mee te tellen in dit verhaal, of dit moet specifiek anders vermeld staan bij de hostingpartij. Ook je email-opslag wordt uit deze Mb’s verbruikt. Het kan dus gebeuren dat je hosting ‘vol’ is doordat de email instellingen niet goed staan of je mailbox op de verkeerde manier leeg gemaakt wordt. Dit betekent vaak dat de site niet meer naar behoren functioneert.


Geen back-up maken

Misschien wel de grootste fout die er gemaakt wordt bij WordPress is het niet maken van een periodieke back-up. Of het moet zijn dat de hostingpartij dit standaard voor je doet. Maar let wel op; ze kunnen de kosten voor het terugzetten van een back-up aan je doorberekenen en dat bedrag kan flink oplopen. Als je website crasht na bijvoorbeeld een update is een back-up in een paar minuten teruggezet. Heb je geen back-up van je database dan moet je van voorafgaan beginnen en dat kost je onnodig veel tijd (en geld).


Niet updaten

Als je website eenmaal live staat en bezoekers krijgt kun je achterover leunen en hoef je niks meer te doen. Helaas, het updaten van WordPress zelf, de plug-ins en thema updates is een van de belangrijkste taken die je als website eigenaar hebt. Updates bieden niet alleen nieuwe functies, maar verhelpen vaak beveiligingsproblemen en bugfixes. Het absolute laatste wat je wilt is dat je website gehackt wordt toch? 


Te veel plugins installeren

Omdat WordPress steeds populairder wordt zijn er ook meer dan vijftigduizend plug-ins beschikbaar in de WordPress repository. Keus genoeg dus. Dat maakt het erg verleidelijk om een plug-in te installeren voor elke functie die je maar kunt bedenken. Maar dat gaat niet zonder risico. Je moet niet alleen al deze plug-ins up-to-date houden, maar er zijn ook andere risico’s. Te veel plug-ins kunnen de snelheid van je website negatief beïnvloeden.

Technisch gezien kan een enkele plug-in je hele website verpesten. Het gaat dus niet alleen om het aantal plug-ins, maar ook om voorzichtig te zijn met wat u aan je aan je website toevoegt. Controleer ook altijd of de plugin compatible is met je huidige WordPress versie en lees ook altijd de recensies en check het aantal downloads. Zodra er een WordPress update is geweest worden de meeste populaire plugins ook vaak snel aangepast. Maak altijd eerst een back-up van je WordPress installatie voordat je je plugins update.  


Hello World

Wanneer je WordPress voor de eerste keer installeert, maakt WordPress een ‘Voorbeeldpagina’ en een ‘Hello World’ bericht voor je aan. Zorg ervoor dat je deze standaard voorbeeldpagina(s) en bericht(en) direct verwijdert via het pagina menu en het berichten menu. Als ik voor iedere pagina op het internet een euro zou krijgen die het bericht niet verwijderd hebben dan schreef ik deze blog waarschijnlijk niet maar was ik een wereldreis aan het maken op een luxe jacht.


Geen Child-theme aanmaken

Wanneer je WordPress voor de eerste keer installeert, krijg je standaard het Twenty Sixteen WordPress thema erbij. Maar in de meeste gevallen voldoet deze niet aan je behoefte en installeer je een ander thema. Vergeet dan vooral niet om het standaard thema te verwijderen. Dit omdat het onnodig schijfruimte in beslag neemt en ten tweede omdat je steeds meldingen krijgt als er een theme-update beschikbaar is. 

Als je wijzigen in de look-en-feel van je website wil aanbrengen, dan is het verstandig om een child-theme te maken. Door dit te doen, voorkom je dat er bij thema-updates wijzigingen verloren gaan. Ook de CSS stylesheet wordt dan niet overschreven en blijft je look and feel in tact. 


Permalink structuur wijzigen

Als je WordPress voor het eerst gaat gebruiken dien je een aantal instellingen goed te zetten waaronder de permalink structuur. Permalinks (de naam zegt het feitelijk al) zijn permanent bedoeld. Dus als je ze eenmaal hebt ingesteld, ga ze dan niet meer wijzigen (tenzij je niet anders kan). Als je toch besluit om je permalink structuur te wijzigen, veranderen de URL’s van je berichten. Dit betekent dat zoekmachines je berichten niet meer kunnen vinden, omdat ze de oude permalink hebben geïndexeerd. Bezoekers die via Google naar je website komen krijgen de beruchte 404 foutmelding te zien. Je wilt dit uit gebruiksgemak en SEO technisch gezien kost wat kost vermijden. Of je dient dit op de juiste manier met een 301 redirect in je .htaccess bestand in te stellen. Hiermee vertel je in feite tegen de zoekmachines dat je bericht of pagina ‘verhuist’ is of van naam is verandert. 

Je hebt veel opties om uit te kiezen wanneer je de permalink-structuur instelt. In de meeste gevallen volstaat echter de eenvoudigste met alleen de /% postnaam% / voor een SEO-vriendelijke URL. 


Content op de verkeerde manier verwijderen

Een van de meest gemaakte fouten nadat je WordPress in gebruik hebt genomen is het verwijderen van oude pagina’s en berichten die geen doel meer hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor nieuws of blogitems waarvan de inhoud niet meer relevant is. Maar omdat de zoekmachines deze pagina’s en berichten zeer waarschijnlijk hebben geïndexeerd, worden bij het aanroepen van de permalinks de beruchte 404 foutmelding weergegeven: pagina niet gevonden. Zorg er dus voor dat je pagina’s op je website op de juiste manier verwijdert of archiveert. Je kunt deze ook middels de 301 redirect door sturen naar de homepage of archief. 

Dit zijn de acht meest voorkomende (beginners) fouten die in WordPress gemaakt worden. Hoewel WordPress eenvoudig in gebruik is en enorm populair is worden deze fouten niet alleen door beginners gemaakt.

Denk je na het lezen van deze blog dat je wel wat hulp kunt gebruiken of heb je vragen over WordPress of het installeren/onderhouden hiervan neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hiermee helpen.